Velykos neapsieina be margučių dažymo, stalo puošimo ir vaišių ruošimo, todėl dalijamės idėjomis, kaip pasiruošti pavasario šventei, kad ji būtų ne tik graži, bet ir tvari.
Cheminius dažus ir lipdukus keičia gamtos elementai
Margučių dažymui siūlome naudoti augalus, daržoves, kitas natūralias medžiagas. Lauke jau galite rasti šalpusnių žiedų, kiaulpienių, žemuogių ir kitų augalų lapelių, taip pat prisirinkti eglių, pušų spyglių, samanų. Galite naudoti ir kambaryje auginamų augalų lapelius, žiedelius ar lauke pasodintų našlaičių žiedus. Šios augalų dalys suteiks margučiams ne tik gražių atspalvių, bet ir išmargins kiaušinius skirtingais raštais.
Geltona spalva ir jos atspalviais kiaušinius galima išmarginti svogūnų lukštais, morkomis, ciberžole. Mėlynai juos nudažo raudonieji kopūstai, raudonais, violetiniais atspalviais – burokėliai, vynas, mėlynės, serbentai ir kitos uogos, rudai – kava, arbata. Juodą spalvą išgauti galima iš alksnio žievės, šeivamedžio uogų arba anglies tablečių, žalią – iš špinatų, dilgėlių.
Skirtingus raštus galite sukurti naudodami tai, ką turite namuose: puikiai tiks ryžiai, perlinės kruopos, siūlai.
Tuo tarpu šventinį stalą puoškite ne plastikinėmis dekoracijomis, o „kačiukų“, beržų, kadagių ar kitų spygliuočių medžių šakelėmis, sudžiovintų lauko ir darželio gėlių puokštėmis, samanomis arba dabar žaliuojančiu invaziniu augalu šluotiniu sausakrūmiu, kurį daugelis žino kaip zuikiakrūmį. Jo šakelės lanksčios, plastiškos, todėl galima formuoti įvairias formas, daryti kompozicijas. Taip ne tik nepadarysite žalos gamtai, bet jai pasitarnausite. Primename, kad kai kurių tradiciškai mėgstamų pataisų rinkti negalima. Tradicijas galime kurti naujas nedarant žalos mūsų saugotiniems augalams!
Velykinio stalo vaišės – apgalvotos ir su saiku
Visų pirma, pagalvokite, kokių patiekalų labiausiai norėtumėte, ir paskaičiuokite, kiek reikės porcijų. Neskubėkite ingredientų ieškoti parduotuvėje: patikrinkite, ko turite namuose – spintelėse, šaldytuve, šaldiklyje. Tik po to pasipildykite pirkinių sąrašą ir keliaukite į parduotuvę. Laikykitės turimo sąrašo, svarbu nepasiduoti akcijų vilionėms ir nepirkti, ko nereikia.
Švenčių metu nepalikite pagaminto maisto ant stalo. Šiltai laikomas maistas greičiau genda, Margučius taip pat reiktų laikyti vėsioje vietoje, nes po paros laiko kambario temperatūroje, keisis jų skonis, konsistencija, kvapai, tekstūra.
Maisto likučius paverskite naujais patiekalais arba užšaldykite. Šaldyti galima beveik viską, tik reikia atkreipti dėmesį, kiek to produkto sudėtyje vandens. Jei jo daug, jis kristalizuosis ir nebus tinkamas naudoti. Užšaldyti galite ne tik neapdorotus produktus, bet ir kepinius, duonos gaminius. Kiaušiniai nėra tinkami šaldyti, tačiau jeigu jų susikaupia, improvizuokite ir pasigaminkite pikantiškų salotų ar užtepėlių.
Tuo tarpu maisto likučius, kaip žuvų, vištienos kaulus, daržovių žieveles, kurių nepavyksta užšaldyti, kompostuokite arba išmeskite į tam skirtą maisto atliekų konteinerį.
Ką daryti su šokoladinių kiaušinių folija?
Šokoladiniai kiaušiniai su žaislais viduje – velykinis vaikų džiaugsmas, tačiau ne visi žino, ką daryti su folija ir plastikinėmis dėžutėmis. Folija yra metalas, todėl ją reikia mesti ten, kur metame metalines atliekas – dažniausiai į plastiko atliekų konteinerius. Viduje esančios plastikinės pakuotės žaisliukams taip pat gali būti metamos į plastiko atliekas, kaip ir patys žaisliukai, kai jų niekam nebereikia. Atkreipiame dėmesį, kad viduje esančios plastikinės pakuotės žaisliukams gali būti panaudotos dar kartą: pasiliekamos kaip žaisliuko ar kitų smulkmenėlių dėžutė.
Aplinkos ministerijos informacija